Twee bedrijven in de fout bij temperatuurmetingen

Twee grote Nederlandse bedrijven hebben een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ze hebben de privacyregels overtreden bij het meten van de temperatuur van hun werknemers.

Een lichaamstemperatuur is volgens de AP een persoonsgegeven als deze temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon. Beide berispte organisaties werken op deze manier. Deze organisaties kunnen namelijk achterhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft.

Temperatuur is medisch gegeven
Diverse bedrijven meten sinds de corona-uitbraak de temperatuur van personeelsleden, omdat ze geen zieke personeelsleden op de werkplek willen. Maar lichaamstemperatuur zegt iets over iemands gezondheid. Daarom valt de uitslag van de meting onder medische gegevens, en die zijn beschermd onder de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Een van de bedrijven vroeg direct voordat de meting wordt verricht toestemming, maar dat vindt de AP niet voldoende. In een arbeidsrelatie is geen sprake van gelijkwaardigheid. Mensen moeten ook echt ‘nee’ kunnen zeggen, vindt de AP. Bij dit bedrijf was de consequentie van de weigering dat de medewerker het bedrijf niet in mocht. Dat ging de AP te ver. ‘Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven. Maar werknemers zullen zich vaak onder druk gezet voelen om toestemming te geven aan hun werkgever’, zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP.

Nog geen sanctie
De privacywaakhond heeft beide bedrijven ‘aangespoord om zaken te verbeteren’. Ze kunnen later een nieuwe controle tegemoetzien. Om welke bedrijven het gaat, maakt de autoriteit niet bekend. Wel wil de AP kwijt dat een ervan een multinational is. Volgens een woordvoerster van de autoriteit zou bekendmaking van de bedrijfsnamen neerkomen op een sanctie. ‘En dat is niet de bedoeling.’

Wat mag wel?
De AVG geldt niet als de temperatuur alleen wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. De temperatuur mag dus nergens worden geregistreerd, niet op een Excellijst en ook niet in een geautomatiseerd systeem. Ook mag de meting niet automatisch plaatsvinden, zoals lopen onder een poortje of langs een scanner. En het gevolg van de meting mag ook niet automatisch zijn: toegang geweigerd of vanzelf groen licht als de temperatuur in orde is.

Het RIVM houdt twijfels over het nut van temperatuurmetingen. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Het merendeel van de besmettingen sporen werkgevers niet op met temperatuurmetingen.

Bron: OR/net.nl, 27 november 2020