Temperaturen op het werk, mag dat?

Nu de lockdownmaatregelen langzaam maar zeker worden versoepeld, zoeken veel werkgevers naar een manier om werknemers veilig weer aan het werk te laten gaan. Een van de maatregelen die daarvoor wordt ingezet is het temperaturen van werknemers. Maar mag dat wel?

Werknemers bij Philips worden al sinds maart aan de poort gecontroleerd op koorts. De eerste test wordt gedaan met een voorhoofdthermometer. Blijkt hieruit dat de werknemer verhoging heeft, dan wordt hij verzocht zelf met een oorthermometer een tweede test te doen. De werknemer bepaalt vervolgens zelf of hij gaat werken of naar huis gaat.

Ook DAF checkte medewerkers op koorts, maar werd daarbij teruggefloten door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De tests voldeden niet aan de eisen die de privacywaakhond stelt. Het bedrijf biedt werknemers nu een coronatest aan.

Privacy in gevaar
Waarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bezwaar tegen het opnemen van de temperatuur van werknemers en eventuele bezoekers aan het bedrijf? Allereerst omdat de privacy in gevaar kan komen. Ook wanneer je alleen een thermometer tegen iemands voorhoofd zet. De uitslag valt namelijk onder medische gegevens en die zijn beschermd onder de AVG.

Bovendien, zo stelt de AP, je meet die temperatuur natuurlijk niet voor niets. Vaak is de uitslag bepalend of iemand wordt toegelaten tot het gebouw. Dat betekent dat de temperatuur moet worden doorgegeven of geregistreerd voordat de toegangspoort opengaat. Het is werkgevers niet toegestaan gezondheidsgegevens van werknemers te registreren. Alleen de bedrijfsarts mag dat.

Wat mag wel?
De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.

Ook in dat geval is de AP echter geen voorstander van de temperatuurmetingen. “Ook al is de AVG niet van toepassing, de inbreuk op iemands privacy kan toch groot zijn. En ook de bescherming van andere grondrechten, zoals de integriteit van het lichaam, kan nadrukkelijk in het geding zijn.”

Twijfels aan nut
Volgens de AP valt het te betwijfelen of bedrijven met temperaturen het gewenste doel bereiken, namelijk het beschermen van medewerkers en bezoekers tegen het coronavirus. “Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Dat betekent dat bij temperaturen het merendeel van de besmettingen niet in beeld komt.”

Bron: PW, 19 mei 2020