Home > Nieuws > Nederlanders hebben de beste werk-privébalans

Nederlanders hebben de beste werk-privébalans

Denemarken scoort een 9, maar is ingehaald door de 9,3 van Nederland. We maken amper extreem lange uren en hebben veel tijd voor ontspanning.

Dat blijkt uit de OECD Better Life Index, waarin OESO-landen gerangschikt worden op hoe succesvol huishoudens werk, familie, en privé weten te combineren en vooral balanceren.

Volgens het onderzoek maakt slechts 0,5 procent van de Nederlandse werknemers geregeld lange uren. Het gemiddelde van de andere OESO-landen ligt op 13 procent, dus Nederland doet het opvallend veel beter. Nederlanders spenderen juist veel tijd aan slapen, eten, en andere ontspanning: ongeveer 16 uur per dag.

Daarnaast zijn Nederlandse vrouwen ook actiever op de arbeidsmarkt: de arbeidsparticipatie is ongeveer 70 procent, tegenover gemiddeld 57 procent bij de andere landen.

Andere factoren die van invloed zijn op de goede werk-privé balans zijn zeer lage jeugdwerkloosheidscijfers, weinig laaggeletterden, gelukkige kinderen en lage armoede onder kinderen. Zo blijkt dat maar liefst 93 procent van de kinderen tussen de 11 en 15 jaar tevreden is over zijn of haar leven.

Slechts 0,5 procent van de Nederlandse werknemers maakt geregeld lange uren. Het OESO-gemiddelde is 13 procent

Daarnaast zijn Nederlanders over het algemeen tevreden met hun leven: we geven gemiddeld een score van 7,4. Het OESO-gemiddelde is een 6,5.

Bron: Intermediair, 27 februari 2018