Home > Nieuws > Ziekteverzuim in de zorg kost half miljard euro

Ziekteverzuim in de zorg kost half miljard euro

Het ziekteverzuim in de zorg is flink gestegen sinds het kabinet in 2012 grootschalige bezuinigingen en hervormingen aankondigde. Die stijging is bijna geheel toe te schrijven aan medewerkers die langdurig thuiszitten vanwege de hoge werkdruk. Dat meldt Trouw op basis van cijfers van onderzoeksbureau Vernet en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Het langdurige verzuim kostte de zorgsector vorig jaar €567 mln, berekende het dagblad. De totale verzuimkosten in de gezondheidszorg zijn in vijf jaar met een half miljard euro opgelopen: van €2,75 mrd in 2013 tot €3,31 mrd vorig jaar.

Hoge werkdruk
Doordat meer zorgpersoneel ziek thuiszit, wordt de werkdruk nog groter. Marieke Schurink, directeur van Vernet, zegt tegen Trouw dat het ziekteverzuim in alle leeftijdscategorieën stijgt. 'Bij jongeren zie je meer uitval door mentale problemen', zegt ze.

Van de organisaties waarvoor haar bedrijf de verzuimgegevens bijhoudt, krijgt Schurink vaak te horen dat werkstress de oorzaak is voor langdurig verzuim. Die heeft volgens de zorginstellingen te maken met de bezuinigingen van de afgelopen jaren, stelt ze.

Bron: FD, 21 februari 2018