Werkgevers: snel en verplicht testen na brononderzoek

VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers die in contact zijn gekomen met corona besmette mensen, meteen verplicht worden getest. Dat zeggen zij in reactie op de verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) voor deze mensen voorstelt. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om medewerkers te verplichten zich te laten testen.

Onnodig thuis
‘Met een testverplichting voorkomen we dat mensen onnodig thuis zitten en houden we de rekening voor werkgevers zo laag mogelijk’, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland namens de twee ondernemingsorganisaties. VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat met de verplichte thuisquarantaine na brononderzoek en het dringend advies van het kabinet om dat ook te doen bij terugkeer uit rode en oranje gebieden, het aantal werknemers dat thuisblijft flink kan oplopen.

Gewone verkoudheidsklachten
‘Straks in de herfst komt iedereen met gewone verkoudheidsklachten daar nog bij en lang niet iedereen kan vanuit huis zijn of haar werk doen. De rekening daarvoor ligt bij de werkgever die het loon moet doorbetalen. En veel bedrijven hebben het in deze crisis al moeilijk genoeg’, aldus Vonhof.

Testacapaciteit
De ondernemingsorganisaties zijn zeker niet tegen thuisquarantaine, maar wel wanneer dat onnodig is. ‘Het is leuk en aardig om dat in bepaalde gevallen te verplichten, maar wie niet is besmet, hoeft niet thuis te blijven en kan aan het werk’, zegt Vonhof. ‘Dus moeten mensen zo snel mogelijk en verplicht worden getest. Anders zijn de kosten voor werkgevers straks niet te overzien. We horen in Den Haag steeds dat de testcapaciteit op orde is. En zo niet, dan moet die razendsnel op orde worden gebracht. We kunnen ons niet permitteren dat grote groepen mensen onnodig thuis zitten. Daarom: meteen verplicht testen als blijkt dat iemand in contact is geweest met besmette mensen en ook bij mensen die terugkeren uit rode of oranje gebieden.’

Update

Minister De Jonge zal de quarantaineplicht voor mensen van wie uit bron- en contactonderzoek naar voren komt dat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus niet onmiddellijk instellen. Tegen een kritische Tweede Kamer zei hij vandaag dat hij eerst nog een keer advies zal vragen aan het Outbreak Management Team over de noodzaak ervan.

En hij zal het nieuwe instrument pas inzetten als de Kamer er nog een keer over heeft kunnen praten. Dat betekent in de praktijk dat de maatregel in elk geval een paar weken wordt uitgesteld.

Bron: Personeelsnet, 12 augustus 2020