Griepepidemie nog niet over

In de eerste week van het nieuwe jaar leek het er even op dat er een einde kwam aan de griepepidemie. Maar niets blijkt minder waar. In week twee van dit jaar nam het aantal grieppatiënten in Nederland namelijk weer flink toe.

Daarmee gaat de griepepidemie nu de zesde week in. Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance door NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC en RIVM).

In de week van 10 december rapporteerden de peilstations van NIVEL Zorgregistraties al 63 mensen met een influenza-achtige ziekte (IAZ) per 100.000 inwoners. Met de kerstdagen konden we eigenlijk al spreken van een epidemie.

Ook aantal mensen met longontsteking toegenomen
Volgens NIVEL gingen in de tweede week van 2019 80 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. In de eerste week van het nieuwe jaar waren dat er 51. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Huisartsen zien al wekenlang vooral veel baby’s en peuters langskomen met griepachtige verschijnselen. Daarnaast blijkt uit de cijfers van NIVEL ook dat het aantal mensen met een longontsteking is toegenomen.

Gemiddelde griepepidemie in Nederland duurt week of 9
Een griepepidemie is in de winter niet ongebruikelijk. Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland ongeveer negen weken. Vorig jaar duurde die echter met achttien weken twee keer zo lang als gemiddeld. Veel ziekenhuizen lagen overvol met grieppatiënten. Op het hoogtepunt kampten 165 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten.

Regelmatig nachtdiensten? Dan meer kans op griep
Mensen die regelmatig nachtdiensten draaien maken twintig procent meer kans griep te krijgen dan medewerkers die alleen overdag werken. Dat blijkt uit eerder onderzoek van het RIVM onder ruim zeshonderd ziekenhuismedewerkers. Voor het onderzoek hielden 500 medewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien een half jaar lang hun (griep)klachten bij in een speciale app. Ter vergelijking deden 100 dagwerkers dit ook.

De studie maakte onderdeel uit van een groter RIVM-onderzoek naar de relatie tussen nachtdiensten en gezondheid. Niet alleen bleken de nachtwerkers een verhoogde kans te hebben op griep. Ook is gebleken dat hun klachten vaak ernstiger zijn. Bovendien toonde de studie aan dat nachtwerkers gevoeliger zijn voor een infectie aan de luchtwegen dan dagwerkers.

Bron: Arbo online, 22 januari 2019